Search
  • Daniel Buchner

COPPA, YouTube en de impact voor Nederlandse YouTube kanalen met content bestemd voor kinderen

Updated: Dec 5, 2019

Er staat een hoop de gebeuren in YouTube-land. Per 1 januari 2020 gelden er nieuwe regels omtrent content op YouTube. Deze regels worden gehandhaafd door de Amerikaanse regering in de vorm van de FTC (Federal Trade Commission). De wetgeving heet COPPA (Children's Online Privacy Protection Act) en heeft als doel het beschermen van de privacy van kinderen. De wet is dus bestemd voor kanalen die content gericht op kinderen maken. Of beter gezegd; content die kinderen mogelijk aanspreekt. En daar zit hem de crux. Wat is content die kinderen mogelijk aanspreekt?


Kanalen met daarop content die door YouTube wordt aangemerkt als zijde voor kinderen, verliezen een hoop engagement-mogelijkheden. En omdat er geen gepersonaliseerde advertenties op basis van kijkgedrag mogen worden vertoond, is er een potentieel omzetverlies van 60% tot 90% (volgens Tubefilter).


YouTube beroept zich op het eigen inzicht van de creators op het platform. Creators moeten zelf bepalen of hun content (bewust of onbewust) aantrekkelijk kan zijn voor kinderen. Kinderen zijn volgens de Amerikaanse wetgeving onder de 13 jaar. Maar niets in het leven is zwart-wit. Content die een 12 jarige uit New York leuk vindt is misschien wel te volwassen voor een 14 jarige uit Appelscha of vice versa.


Iedere YouTube creator is vanaf 1 januari 2020 wettelijk verplicht zich aan de regels te houden. Als de FTC vindt dat een creator kindercontent niet als zodanig heeft aangemerkt kan het boetes opleggen van meer dan $42.500,- per incident. Dat is dus per video!!!


YouTube zelf stelt het zo.

Volgens de COPPA-richtlijnen van de FTC zijn video's met de volgende kenmerken gericht op kinderen (wij noemen dit 'gemaakt voor kinderen'):

- Kinderen zijn het primaire publiek op basis van de factoren hieronder. 

- Kinderen zijn niet het primaire publiek, maar de video is wel gericht op kinderen op basis van de factoren hieronder.


Als je bepaalt of je kanaal wel of niet is gemaakt voor kinderen, moet je rekening houden met verschillende factoren:

- Wat is het onderwerp van de video (bijvoorbeeld educatieve content voor kleuters)?Zijn kinderen het beoogde of daadwerkelijke publiek van de video?

- Zijn er kindacteurs of kindmodellen in de video te zien?

- Bevat de video personages (waaronder animatie- of stripfiguren), beroemdheden of speelgoedartikelen die kinderen aanspreken?

- Is het taalgebruik in de video afgestemd op het taalbegrip van kinderen?

- Bevat de video activiteiten die kinderen aanspreken, zoals doen-alsof-spelletjes, eenvoudige liedjes en spelletjes of lesmateriaal voor jonge kinderen?

- Bevat de video liedjes, verhalen of rijmpjes voor kinderen?

- Heb je nog andere informatie waarmee je het publiek van je video kunt bepalen? Weet je bijvoorbeeld uit ervaring hoe het publiek van de video eruitziet?


Opmerking: YouTube Analytics (YTA) is geen geschikte tool om te bepalen of je content op kinderen gericht is. Gebruik de factoren van de FTC hierboven om je publiek in te stellen.


En ja, ook Nederlandse YouTube kanalen moeten aan de richtlijnen van COPPA voldoen.


Als je ook maar lichte twijfel hebt over het bovenstaande is het tijd om actie te ondernemen. Wacht niet af en neem een specialist in de arm. Wij zijn er om je te helpen!

11 views0 comments

Recent Posts

See All