Search
  • Daniel Buchner

YouTube de online video machine, deel 1: Introductie

Leren handlezen? Het kan. Een driesterren diner bij elkaar leren koken? Check! Complottheorieën horen over inmenging van aliens bij de 9-11 ramp? Natuurlijk! Welkom op YouTube!

YouTube, zonder twijfel het grootste, meest succesvolle en meest spraakmakende online videoplatform. Fascinerend door de hoeveelheid aan verschillende soorten content, er is werkelijk voor ieder wat wils. Nog een paar feitjes voor de leuk? Wat dacht je hiervan? Er wordt iedere minuut 450 uur aan video op YouTube geüpload en er zijn iedere dag 1.5 miljard actieve gebruikers op het platform. Lees nu de vorige zin nog een keer en laat het even op je inwerken…


YouTube dus. Vrijwel iedereen is op de hoogte van het bestaan, maar er zijn relatief weinig mensen die echt weten hoe het systeem werkt. Mijn fascinatie voor YouTube startte zo’n 8 jaar geleden toen ik me ging bezighouden met de ‘achterkant’ van YouTube. Ik ging o.a. de auteursrechten (en daaruit volgende conflicten) voor Spinnin’ Records beheren. Het was buitengewoon gecompliceerd, maar YouTube heeft een systeem ontwikkeld dat liedjes (maar ook beeldmateriaal en zelfs onderliggende composities) kan identificeren en de auteursrechten (meestal automatisch) toewijst aan de juiste partij. Ik ging naar Londen voor cursussen op het Google hoofdkantoor en ik werd Content ID expert. Hieruit volgde logischerwijze ook de ‘voorkant’. De uploads, de planning en de optimalisatie. Data gedreven contentoptimalisatie op YouTube werd in de jaren daarna tijdens mijn werk bij RTL MCN mijn specialisatie.


In de afgelopen periode begon het me op te vallen dat er een enorme vraag is ontstaan naar experts op het gebied van social video, met name op YouTube gebied. Bedrijven missen de aansluiting met de jonge doelgroep en zoeken naarstig naar contactpunten met de Millennials en GenX-ers die via de traditionele media vrijwel niet meer te bereiken zijn. Daardoor heb ik besloten om per 1 maart j.l. tubelift. te starten. Een bedrijf dat zich bezighoudt met het trainen en opleiden van bedrijven en personen om zo efficiënt mogelijk met YouTube te werken. Lees: minimale input, maximale output. Daarnaast kan tubelift. worden ingehuurd om op consultancy basis YouTube kanalen en video’s voor bedrijven te optimaliseren. Om zo de gewenste doelgroep via het medium waar ze wél actief is, optimaal te bereiken.


In deze eerste week van mijn zelfstandig ondernemerschap neem ik je mee in de wondere wereld van YouTube. Wat er allemaal bij komt kijken. De vooroordelen vs. de werkelijkheid. Waarom kinderen uren kunnen kijken naar unboxing video’s. Wat data kan betekenen voor het creëren van de juiste content voor de juiste doelgroep op het juiste moment. En nog veel meer!

5 views0 comments